Saturday, March 10, 2007

ΒΠεις

  • Ποια groups απαρτίζουν τους ΒΠεις;

Ενώθηκαν Hatemost και Άσαρκος από ΡΤΜ, Λάμπρος και Special-D από Φίρμες. Ένας από τους ΡΤΜ και ένας από τις Φίρμες τα παράτησαν. Επίσης ήρθε και ο Φορτσάτος απ’ το Γαλάτσι. Τέλος οι 2 παραγωγοί μας, ο Elz και ο Mr.Tickles που έτσι και αλλιώς ήταν στα 2 groups που προαναφέραμε. Έτσι συμπληρώθηκε η 8άδα. Ο Λάμπρος μπήκε προς το τέλος, γι’ αυτό και δεν έχει μεγάλη συμμετοχή στο Αθάνατο.

  • Ποια ανάγκη σας ώθησε στην κίνηση της δημιουργίας των ΒΠεις;

Σαν ΡΤΜ και οι Φίρμες είχαμε πολλά να πούμε. Αργότερα θελήσαμε να τα πούμε μαζί και να τα πούμε λίγο καλύτερα απ’ τους υπόλοιπους. Γιατί η ελληνική hip-hop σκηνή είναι υπό του μηδενός. Για κάποιους λόγους τα 2 αυτά groups διαλύθηκαν, όπως διαλύθηκε και η ΕΣΚ (Ένωση Σκοτεινής Κυριαρχίας). Όμως η όρεξη δεν σταμάτησε εκεί, οπότε κάτι έπρεπε να γίνει για να συνεχίσουμε.

  • Στην ελληνική hip-hop σκηνή επικρατεί η διαίρεση. Εσείς διαλέξατε την ένωση. Αυτό σας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους σε θέματα ιδεολογίας;

Οι ΒΠεις κάνουν την δουλειά τους και κοιτάνε την δουλειά τους. Δεν συμμετέχουμε σε καμιά διαίρεση ούτε σε καμιά ένωση. Συνεργασίες πάντα θα υπάρχουν, αλλά εμείς πρώτα απ’ όλα κοιτάμε την δουλειά μας. Είμαστε το πρώτο συγκρότημα που έφερε άλλο group από την Θεσσαλονίκη για να παίξει live στην Αθήνα. Επίσης παίξαμε και με συγκρότημα πρώην low-bap, τους Στίχοιμα. Όποιος μας δείξει ότι αγαπάει αυτό που κάνει, δεν έχουμε πρόβλημα να συνεργαστούμε μαζί του. Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας.

  • Πείτε μας λίγα πράγματα για την «τριλογία».

Έχουμε το Αθάνατο, το Αξέχαστο και το Για τους Οπαδούς. Τα δύο πρώτα κυκλοφόρησαν δωρεάν από χέρι-σε-χέρι και απ’ το Internet. Το τρίτο αν όλα πάνε καλά, θα το κυκλοφορήσουμε κανονικά από δισκογραφική. Επίσης είχαμε και το solo του Special-D που ήρθε σφήνα λίγο πριν το Αξέχαστο ώστε να διατηρήσει το ενδιαφέρον των οπαδών μας.

  • Οι προσωπικές σας σχέσεις με την Spira Records θα οδηγήσουν και σε μια επαγγελματική συνεργασία;

Υπάρχει μια συζήτηση, όπως υπάρχει και με άλλες εταιρείες.

  • Ο στίχος "σεβασμός εκεί που γίνεται αφιλοκερδώς" δεν αποκλείει αυτόματα την κυκλοφορία κάποιου CD από τους ΒΠεις;

Ίσως σε βοηθήσει ο παρακάτω στίχος μας:

«και το τζάμπα θα κοπεί
Όταν θα νιώσετε την ανάγκη να δώσετε πληρωμή»

Όσα τους έχουν δώσει άλλα συγκροτήματα με 3 δίσκους και τα έχουν πληρώσει, τους τα έχουν δώσει οι ΒΠεις. Και όχι μόνο τζάμπα, βάλαμε λεφτά απ’ την τσέπη μας για να ακούσουν τα κομμάτια μας. Έχουμε μοιράσει περίπου 1200 cds σύνολο, δηλαδή περίπου 720 ευρώ (κάθε cd με το εξώφυλλό του μας κοστίζει 0,60). Άλλωστε δες το και αλλιώς. Είμαστε 8 άτομα. Αφιλοκερδώς δε το κάνουμε; Σιγά μην περιμένουμε να βγάλουμε λεφτά απ’ τις πωλήσεις ενός δίσκου. Γιατί ότι βγάζουμε το κάνουμε δια 8, δεν υπολογίζουμε ποιος είχε μεγαλύτερη συμμετοχή ή ποιος ασχολήθηκε περισσότερο.

  • Με το Στίγμα τι παίχτηκε με το εισιτήριο;
  • Δώσαμε ήδη μια απάντηση στο hiphop.gr. Δεν ήρθε κανείς να πάρει τα 2 ευρώ που ήταν η διαφορά στο εισιτήριο. Πήρανε όμως CD. Έγινε παρεξήγηση στην συνεννόηση, το live το έκλεισε ο μάνατζερ των Στίχοιμα με τον μαγαζάτορα. Έτσι μπήκε το εισιτήριο 10 ευρώ αντί για 8. Την διαφορά την καρπώθηκε ο μαγαζάτορας. Και ο ήχος ήταν χάλια. Το underground και η δισκογραφία είναι 2 αντικρουόμενα στρατόπεδα;

Αν καταφέρεις να βάλεις το underground μέσα στην δισκογραφία, τότε γίνεται πιο δυνατό. Underground για μας δεν είναι μόνο αυτό που δεν έχει πάει στα ράφια των δισκοπωλείων. Χρειάζονται και τα 2. Εμείς σαν ΒΠεις κινούμε το υλικό μας underground επειδή θέλουμε να ακουστούμε. Αν όμως σε κάποια φάση κυκλοφορήσουμε κάποια δουλειά, αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να είμαστε σκληροπυρηνικοί. Δε θα αλλάξουμε για να βγάλουμε λεφτά. Έχουμε δώσει τόσα CDs και πραγματικά δεν γνωρίζουμε πόσοι μας ξέρουν. Βασικά άλλο underground και άλλο hardcore. Εμείς είμαστε hardcore. Οι σκληροπυρηνικοί της υπόθεσης, δε θέλουμε να βλέπουμε λάθη απ’ τους άλλους,ούτε απο εμάς.

  • Αν κάποια στιγμή στραφείτε στην δισκογραφία, δεν θα είναι σαν να λέτε «Τέρμα το τζάμπα, τώρα πρέπει να με αγοράσεις»;

Δεν το αξίζουμε;

  • Μερικοί όμως μπορεί να έχουν συνηθίσει στο τζάμπα.

Εμείς γιατί ζοριζόμαστε τόσο καιρό να βγάλουμε δίσκους; Άλλωστε δεν θα πληρώσουν έναν δίσκο που θα έχει ηχογραφηθεί σε home-studio. Θα είναι ένα CD το οποίο θα το έχουμε προσέξει πολύ περισσότερο και θα μείνουν όλοι 10 φορές πιο ευχαριστημένοι. Εμείς τους δείξαμε ότι τους σεβόμαστε και τώρα περιμένουμε τον σεβασμό τους. Σηκωνόμαστε απ’ την πολυθρόνα να κάνουμε live, σηκωνόμαστε να μοιράσουμε CDs. Το Αξέχαστο και του Special-D ακόμα θα μοιράζονται. Ηχητικά δεν πρόκειται να αλλάξουμε, αυτό να το τονίσουμε. Στο κάτω-κάτω θες να κάνεις και μια σωστή δουλειά, δεν μπορείς να μείνεις στο home-studio για πάντα (όχι ότι σε χαλάει). Γι’ αυτό και το τρίτο CD που θα βγει στα δισκάδικα θα λέγεται «Για τους οπαδούς», θα είναι στ’ αλήθεια για τους αληθινούς οπαδούς.

  • Δημιουργείται όμως αγοραστική συνείδηση έτσι.

Τα cds που δίνουμε είναι το καλύτερο promotion, είναι μια επένδυση. Για να βγει όμως καλύτερος ήχος πρέπει κάποιος να πληρώσει το studio. Δεν μπορούμε να τα πληρώνουμε μια ζωή όλα εμείς. Προσπαθούμε και εμείς να ανεβάσουμε την ποιότητά μας.

  • Ας πούμε τώρα και για τα Βόρεια Κυκλώματα...

Επειδή αυτοί κάνανε μαλακίες, δε σημαίνει ότι τα βόρεια προάστια κάνουν μαλακίες. Μη κράζετε λοιπόν τα ΒΠ αλλά τα Βόρεια Κυκλώματα. Όταν κράζετε τα ΒΠ, κράζετε και εμάς. Και εμείς θα απαντήσουμε με οργή η οποία θα μεταβιβαστεί πολύ άσχημα σε σας. Τα Βόρεια Κυκλώματα δεν εκφράζουν κανέναν άλλον παρά τον εαυτό τους. Ο καθένας να κοιτάει την δουλειά του, να πάνε να γαμηθούνε δεν θέλουμε άλλο διαχωρισμό.

  • Είχε βγάλει και ο Μέγας απάντηση γι’ αυτούς.

Έχει 1-2 σημεία στο κουπλέ του που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Παρασύρθηκε γιατί τον έθιξαν άλλοι «ραπάδες». Γιατί όμως; Αφού ξέρει ότι αυτοί τα είπανε για να θίξουν τον λαϊκό. Ήταν πολύ γενικό και μπορεί να πείραξε κόσμο.

  • Σκοπεύετε να απαντήσετε και εσείς;

Όχι δεν πρόκειται να ασχοληθούμε. Εγώ μόνο (Άσαρκος) έχω μια ατάκα στο «Νεκρός Πολιτισμός» απ’ το Αξέχαστο που κράζω τον Μαζωνάκη. Αυτό και τίποτα άλλο. Έχουμε πολύ πιο σημαντικά πράγματα να πούμε.

  • Το συνολικό σας στιλ θα το χαρακτηρίζατε battle ή κοινωνικό;

Κοινωνικό battle! Κράζουμε τους δήθεν MCs, κράζουμε τους δήθεν ποιητές που και καλά κράζουν το κράτος, κράζουμε και το κράτος! Όταν προσπαθώ να ξαναχτίσω μια φάση, γιατί έχει ξαναγαμηθεί η φάση μας, δεν μπορώ να βλέπω βλάκες. Γιατί για βλάκες μιλάμε τώρα. Μιλάνε για γκόμενες και λεφτά. Που τα είδανε αυτά; Τα είχανε και από χτες;

  • Αν στο μέλλον κυκλοφορήσετε κάποιο δίσκο θα συμπεριλάβετε κάποιο από τα κομμάτια του ή αυτά ήταν αποκλειστικά free για το κοινό;

Όχι, όλα θα είναι καινούρια. Μπορεί να έχουμε κάποιο remix όμως. Ίδιες ρίμες δεν μπορούμε να τους δώσουμε, έχουμε πολλές.

  • Το κοινό είναι ορισμένες φορές αχάριστο;

Μπορεί να μην είναι ακριβώς αχάριστοι, απλά να έχουν βαρεθεί να βλέπουν όλα αυτά τα σκουπίδια που κυκλοφορούν εκεί έξω. Λογικό είναι όταν βλέπουν κάτι καλύτερο να το επιθυμούν. Από κει και πέρα όμως πρέπει να καταλάβουν ότι δουλεύουμε γι’ αυτούς χωρίς καν να τους ξέρουμε. Είναι ένας τρόπος να μας δείξουν ότι και αυτοί μας σέβονται. Σε γενικές γραμμές πάντως οι ΒΠεις δεν έχουν εισπράξει κακία από τον κόσμο, όπου έχουν παίξει το μαγαζί γεμίζει. Ακόμα και οι τσαμπατζήδες το αγαπάνε. Αλλά πρέπει ρε παιδιά να ανέβει αυτό το πράγμα κάποια στιγμή. Όταν εγώ θα έχουμε κάποιες πωλήσεις θα μπορούμε πολύ πιο εύκολα να κλείσουμε κάποια μαγαζιά, να κλείσουμε κάποιες εκπομπές και άλλα. Ανοίγουν πόρτες.

Άσαρκος: Μια προσωπική παράκληση στον Κοττάκη, στον Ατλαντίς και στο hiphop.gr : προωθήστε αυτούς που αξίζουν...ο κόσμος αποφασίζει στο τέλος.

  • Ο Κοττάκης επιμένει στην γνώμη ότι όλοι έχουν δικαίωμα να ακουστούν. Την άποψη αυτή την συμμερίζομαι σε μεγάλο βαθμό και εγώ, αφού το 99% των demo που μου στέλνουν δημοσιεύονται στο hiphop.gr

Όχι όλοι. Δεν μπορεί ο άλλος να γράφει ένα ραπ, τη στιγμή που εμείς έχουμε γράψει 7000 ραπ και να έχει την ίδια ευκαιρία με εμάς να δώσει τον λόγο του μέσω μιας σελίδας ή μέσω μιας εκπομπής. Είναι ντροπή του μετά να γίνει καλύτερος και να τον κράζουν για το παρελθόν του. Θα πει «τι μαλακίες έκανα παλιά;».
Special-D: Εγώ είμαι ευγνώμων που δεν μου δόθηκε σαν Φίρμες η ευκα
ιρία να βγάλω το υλικό μου, γιατί τώρα θα το είχα μετανιώσει. Όχι ότι τα παλιά μας κομμάτια δεν μας αρέσουν.
Άσαρκος: Κάνω 5 χρόνια ραπ και μόλις πριν ένα χρόνο το δημοσίευσα. Και κάνω ραπ όχι απ’ τον καναπέ μου. Και lives έκανα και γενικά ήμουν ενεργός. Τώρα βλέπουμε 3 μηνών ράπερς να βγάζουνε CD. Ήμαρτον! Ας λυπηθούν λίγο αυτούς που έχουν δουλέψει. Και εφόσον δεν μπόρεσαν κάποιοι άλλοι παλιοί να ανεβάσουν την φάση, προσπαθούμε να την ανεβάσουμε εμείς και να το κάνουμε σωστά.

  • Νομίζεις ότι έχουν απογοητεύσει οι παλιοί;

Λάμπρος: Όχι αυτό, αλλά δεν προσπάθησαν να δημιουργήσουν βάσεις. Συγκεκριμένα λέω σε έναν στίχο μου: «γύρο ολοι στην μεση μια πίτα / και το φλουρί κατάπιαν,απ’ την πολύ την πείνα». Το ξεζουμίσαν.
Πολλοί απ’ τους παλιούς έχουν επαναπαυτεί. Δηλαδή είπανε «είμαστε αυτοί που είμαστε και αρέσει αυτό που κάνουμε, δεν εξελισσόμαστε». Δεν είναι όμως έτσι, θέλει να του δίνεις συνέχει
α.

  • 8 άτομα είναι πολλά για ένα group. Μπορεί αυτό να απειλήσει την ενότητα των ΒΠεις;

Πάνω απ’ όλα είμαστε φίλοι εδώ και καιρό και έτσι οποιαδήποτε διαφορά μπορεί να λυθεί εύκολα.

  • Τι παίχτηκε με τον Ominus;

Άσαρκος: Όπου τον βρίσκω...battle.

  • Γιατί έτσι;

Battle δεν θέλει; Μαλακίες δε λέει για μας; battle λοιπόν...

  • Υπήρχε προϊστορία;

Όχι, μόνος του την δημιούργησε στο +soda. Αυτοί στο battle στο +soda ήρθαν τόσο προετοιμασμένοι που καρφωθήκανε. Τώρα θα φάνε πακέτο. Ειδικά απ’ αυτά που είπε ο TNS φάνηκε ότι τα σκεφτόταν πολύ καιρό πριν.

  • Έχετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με την μόδα και τους trendy τύπους; Δεν έχουν και αυτοί δικαίωμα να ακούσουν ραπ και να χορέψουν αν θέλουν;

Μάλλον οχι.

  • Λίγα λόγια για το solo του Special-D;

Ουσιαστικά πάλι ΒΠεις είναι. Απλά είχα κάποια τραγούδια στο μυαλό μου εδώ και καιρό και έτσι όπως ερχόμουνα εδώ, γράφαμε που και που. Όταν κάποια στιγμή μαζεύτηκαν αρκετά κομμάτια, είπαμε να τα δημοσιεύσουμε για να γεμίσουμε κάπως το κενό μεταξύ του Αθάνατου και του Αξέχαστου.

  • Θα ακολουθήσουν και άλλοι solo δίσκοι;

Δεν είναι τίποτα σίγουρο ακόμα.

  • Με την έκφραση "Αθήνα ολέ" σνομπάρετε την επαρχία ή κάνω λάθος;

Αθηναίοι είμαστε ρε παιδιά. Βόρεια Προάστια λέγεται το group μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, απλά είμαστε από Αθήνα, είναι λογικό να μιλάμε για τον τόπο μας. Όπως και οι Άλυτοι Γρίφοι μιλάνε για την Θεσσαλονίκη και μας αρέσει. Δεν υπάρχει τοπικισμός.

Ας ξεκινήσω με κάτι που είχε πει ο Λάμπρος στην προηγούμενη μας συνέντευξη: ?Πολλοί απ? τους παλιούς έχουν επαναπαυτεί?. Έχετε να προσθέσετε τίποτα άλλο σ? αυτήν την φράση;

Από τότε έως σήμερα αυτό που έχει αλλάξει στους παλιούς που έχουν επαναπαυτεί, είναι ότι σήμερα κάποιοι δεν υπάρχουν καν στον χάρτη και κάποιοι υπολειτουργούν.

Συνεχίζετε να επιμένετε στα όσα είπατε στο «Αλήθεια Λέω»;

Επιμένουμε ? παραμένουμε και γνώμη δεν αλλάζουμε. Το εν λόγω κομμάτι είναι απλά η αληθεια, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Όλοι τα συζητούσαν, όμως, είτε λογω ντροπής, είτε λογω φόβου, είτε λογω συμφερόντων, είτε λογω φιλίας, κάνεις δε βγήκε να τα πει εκτός από εμάς.

Το εν λόγω κομμάτι ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Πολλά ειπώθηκαν, βγήκαν αρκετά κομμάτια-απάντηση, μεταξύ αυτών και από τον Τάκι Τσάν. Πιστεύετε ότι αυτό σηματοδότησε έναν νέο κύκλο κόντρας μεταξύ ΖΝ και ΒΠεις;

Το ότι θα σήκωνε θύελλα αντιδράσεων το περιμέναμε. Το ότι θα μας έπιαναν κάποιοι ξεχωριστά και θα μας έλεγαν: ΕΝΤΑΞΕΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΡΕ ΦΙΛΕ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΑΣ; - Ε! Αυτό δεν το περιμέναμε. Όσο αφορά τον Τάκη Τσάν ο άνθρωπος δεν πήγε κόντρα στο αλήθεια λέω. Απλά βγήκε να πει πως έχουμε χρήματα και αυτά τα βρίσκουμε απ?τον μπαμπά. Όσο αφορά την αλήθεια που θ

ίξαμε στο κομμάτι ο Τάκης δεν τη διέψευσε, απλά προσπάθησε να κρατήσει χαρακτήρα.

Τέλος δεν νομίζουμε πως το αλήθεια λέω σηματοδοτεί κόντρα μεταξύ ΒΠΕΙΣ και ΖΝ. Αυτό που κάναμε σηματοδοτεί κόντρα με όποιον δεν δέχεται την αλήθεια. Έτσι κι αλλιώς με αυτούς έχουμε κόντρα, με τους ψεύτες, είτε είναι MC, είτε είναι πολιτικοί, είτε οτιδήποτε ψεύτικο.

Αν ναι ήταν παράπλευρη συνέπεια ή είχατε στόχο να τους προκαλέσετε; Αν όχι, γιατί πειράχτηκε τόσο πολύ ο Τάκι Τσάν;

Δεν είχαμε στόχο να πειραχτεί κάποιος. Όσοι ενοχλήθηκαν απάντησαν χωρίς να μας φέρουνε σε σημείο να προσθέσουμε κάτι επιπλέον... Γι?αυτο και δεν προσθέτουμε. Για περαιτέρω

πληροφορίες ρωτήστε τους ιδίους.

Απ? ότι φαίνεται οι οπαδοί των δύο groups αρχίζουν και συσπειρώνονται (για μια ακόμα φορά) ο ένας εναντίων του άλλου. Πόσο ωφέλιμη θα είναι άλλη μια ανούσια κόντρα αν εσείς δεν βγείτε να την σταματήσετε όσο είναι καιρός;

Ο καθένας το τι κάνει είναι δικός του λογαριασμός. Αλλά για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, ??δουλειά?? μας είναι να δίνουμε το καλύτερο μας εαυτό, σε κάθε ηχογράφηση και σε κάθε ζωντανή εμφάνιση και ??δουλειά?? των ακροατών αν και εφόσον μας νιώθουν είναι να μας τιμούν με τη παρουσία τους. Από εκεί και πέρα να ξέρουν πως με ότι άλλο ασχολούνται είναι ανώφελο γι?αυτούς και για εμάς.

Πιστεύετε ότι οι ΖΝ μετά την επανένωσή τους θα συνεχίσουν να είναι οι

πρωτοπόροι του battle rap στην Ελλάδα;

Δεν σου κρύβουμε πως αυτό είναι ένα γεγονός που χαροποίησε και εμάς. Δεν είναι ψέμα πως όλοι μας ακούγαμε TXC και ΖΝ. Αν και εφόσον αυτή είναι μία επανένωση με σκοπό να χτιστεί κάτι εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα το χειροκροτήσουμε. Αν όμως είναι μία επανένωση με σκοπό να γίνουν κάποια live για να μαζέψουν χρήματα και για να βγάλουνε κανένα CD για να ξεχρεώσουν από τις εταιρείες τους, τότε θα συνεχίζουμε να λέμε αλήθεια.

Όσων αφορά τον όρο πρωτοπόροι στο battle rap, κατά τη γνώμη μας, ήταν οι TXC.

Γιατί έχετε αποξενωθεί τόσο πολύ από την ελληνική hip-hop σκηνή;

Από ποια ελληνική σκηνή και ποιοι τη συνθέτουν; Σαν ΒΠΕΙΣ είχαμε καλές διαθέσεις μέχρι που οι μάσκες έπεσαν και φανέρωσαν τα συμφέροντα του καθενός. Επιπλέον, αν πάρουμε με τη σειρά τις κλίκες που δημιουργηθήκαν, θα διαπιστώσουμε ένα γεγονός. Ο πισώπλατα ανταγωνισμός έφερε τέλος σε σχέσεις μεταξύ εκπροσώπων και σαν αποτέλεσμα μας έδωσε το δικαίωμα να μάθουμε από τα λάθη τους και να αποφύγουμε το να συμμετάσχουμε σε κλίκες που έχουν αρχηγούς κτλ.

Ακόμα και ο τίτλος «Για τους οπαδούς» φανερώνει μια απαξίωση στην υπόλοιπη hip-hop κοινότητα. Πολλοί σας κατηγορούν για αυτό. Τι έχετε να απαντήσετε;

Σεβασμό στους οπαδούς που γνωρίζουν τι υποστηρίζουν και γιατί. Δεν κοιτάξαμε να μαζέψουμε μόνο κόσμο του συγκεκριμένου είδους. Το τρίτο μέρος της τριλογίας είναι αφιερωμένο σε όσους μας νιώθουν πραγματικά, ανεξαιρέτως ντυσίματος, κοινωνικής τάξης, ηλικί

ας, θρησκεύματος ή πολιτικών πεποιθήσεων. Όσων αφορά τις κατηγορίες ισχύει το εξής: οι συναυλίες μας είναι ανοιχτές σε όσους θελήσουν να εκφέρουν άποψη ενώπιων μας...

Συνδέοντας τις «8 καλαμιές» στον στίχο σας με την προηγούμενη ερώτηση, άλλοι σας κατηγορούν ότι την έχετε ψωνίσει. Εδώ τι λέτε;

Το συγκεκριμένο ρεφραίν, έχει τους εξής στίχους: Οι καλαμιές από τον κάμπο επέστρεψαν και είναι μόνες. Κοινώς είμαστε μόνοι, σαν τις καλαμιές στον κάμπο. Δεν είπαμε ότι καβαλήσαμε καλάμια και ήρθαμε, μη μπερδεύεσαι... Είναι λεπτή η γραμμή που χωρίζει την εξήγηση από την παρεξήγηση. Ο λόγος προέχει και οφείλει ο καθένας να τον εκλαμβάνει όπως τον σερβίρουμε. Δεν

επιτρέπεται κάθε φορά που δείχνουμε το φεγγάρι, να κοιτάτε μονάχα το δάχτυλό μας.

Γιατί έφυγε ο Special Dask;

Καταρχήν... Δεν έφυγε, τον διώξαμε. Ο βασικός λόγος είναι ότι είμαστε παρέα και μετά συγκρότημα. Αυτός το είχε ξεχάσει, κοιτούσε να κρατήσει ανοιχτές κάποιες πόρτες λογω προσωπικών του συμφερόντων, κρίνοντας τις κινήσεις μας λανθασμένες κάθε φορά που η αλήθεια των υπολοίπων γινόταν είτε στίχος, είτε κίνηση εναντίον κάποιου που ήθελε το κακό μας ή κοιτούσε να μας εκμεταλλευτεί. Επίσης σας παραπέμπουμε στην ανακοίνωση αλλαγής σύστασης και σε κάποια ηχογραφήματα από το ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ.

Ήταν και ο μόνος που είχε βγάλει σόλο. Αυτό δεν ήταν σημάδι ότι δεν αισθάνεται απόλυτα άνετα στην ΒΠ ομάδα και ήθελε κάτι διαφορετικό;

Το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύει το ότι ο Γιώργος δεν ένιωσε ποτέ άνετα με τις απόψεις μας και την βασική ιδέα της ομάδας μας. Το τι διαφορετικό ήθελε αναφέρεται στην προηγούμενη απάντησή μας.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον καινούριο της παρέας.

Είναι η σκέψη όλων μας, η φωνή των επτά...

Πως και αποφασίσατε να βγάλετε το Άκυρον; Σ

υνήθως οι καλλιτέχνες δεν θέλουν να βγάζουν παραέξω τα κομμάτια που δεν είναι στα μάτια τους τέλεια.

Ήταν κομμάτια που μας άρεσαν και δεν θέλαμε να πάνε χαμένα. Απλά διαλέξαμε αυτά που μας άρεσαν λίγο λιγότερο από τα υπόλοιπα και συνθέσαμε το ΑΚΥΡΟΝ. Επιπλέον στο για τους οπαδούς δεν χωρούσαν γιατί έχουμε ήδη έτοιμα 23(+) κομμάτια. Από εκεί και περά είναι μια απόδειξη του πόσο δουλεύουμε για αυτό που αγαπάμε και υποστηρίζουμε με τον δικό μας τρόπο.

Παρ? όλα αυτά το Άκυρον σημείωσε 1000 downloads μέσω του hiphop.gr μέσα στο πρώτο κιόλας 2μερο της κυκλοφορίας του. Που αποδίδεται αυτή τη δίψα του κ

όσμου για ΒΠεις;

Στην ίδια δίψα που έχουμε και εμείς για να τους δούμε στις ζω

ντανές εμφανίσεις μας. Είναι αμοιβαίο. Αυτή η σχέση υπάρχει και αυτή τη σχέση θα προσέξουμε να μην προσβάλουμε...

Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει της μόδας η έκφραση «MCs του Internet». Πιστεύετε ότι αυτό πάει κατά κύριο λόγο σε εσάς με σκοπό να σας μειώσει;

Καταρχήν μέχρι και σήμερα, δε μας έχουν μειώσει ούτε οι φήμες, ούτε οι κατηγορίες, ούτε οι ταμπέλες που ανά καιρούς μας φοράνε. Καταντά μονότονο το να ψάχνουν τρόπο να μας φιμώσουν. Ο ανταγωνισμός έχει μεγάλη διαφορά από τη ζήλεια.

Μιλήστε μας και λίγο «Για τους Οπαδούς»...τι να περιμένουμε;

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ-ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ-ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΟΛΩΝ

Ποιοι είναι οι στόχοι σας με αυτό το CD;

Βασικά, εκπληρώθηκε μια υπόσχεση που δώσαμε στο ξεκίνημα, τρία και δωρεάν. Κρατάμε τη μουσική στα πλαίσια της εξέλιξης και της αξιοπρέπειας, προσπαθούμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, να ανεβάσουμε λίγο τον πήχη, να μιλήσουμε από καρδιάς, κάνοντας το κοινό να μας καταλάβει λίγο περισσότερο και να βρει στο άκουσμα μας κάποια πιστεύω του και κάποιους καινούργιους δρόμους για να βαδίσει. Επίσης το επίπεδο της μουσικής παραγωγής, μας ενέπνευσε να βρούμε νέες μεθό

δους στο τρόπο που γράφουμε, νέα θέματα και διαφορετική προσέγγιση αυτών.

Underground για πάντα;

Μέχρι τώρα σίγουρα ναι... Προτάσεις από εταιρείες υπήρξαν, ακόμα και από άτομα που ακούτε, με κάποιους φτάσαμε κοντά, αλλά ευχαριστούμε όποιες δυνάμεις χρειάστηκαν να εμφανιστούν, έτσι ώστε να μην μπούμε στο ράφι ακόμα. Σκληροπυρηνικοί για πάντα λοιπόν...

Το «Για τους Οπαδούς» είναι το τέλος ή μήπως όχι;

Αναρωτιούνται και εύχονται. Κάποιοι βεβαίως ίσως να μην το θέλουνε...Τα χαιρετίσματα μας λοιπόν στους OFK, USE, SGB και στους αληθινούς κάθε είδους...

Εις το επανιδείν.

No comments: